Jesienna kolacja w kolorze pomarańczy

tarta-z-dyni1

Musze opublikować ten post, bo za chwilę zapomnę, że taki przepis i pomysł miał miejsce – zdarza mi się to notorycznie odkąd mam kilka nowych obowiązków. Praktycznie połowa przepisów nie znalazła się na tym blogu m.in z tego właśnie powodu. Ten jednak zasługuje na publikację, bo jest taki, jakie lubię – prosty, szybki i robi wrażenie. Polecam wszystkim taką tartę z dynią na kolację, szybki obiad, a może na randkę? Tarta ma obłędny pomarańczowy kolor i powala aromatycznym zapachem. U mnie wystąpiła z białym winem i sałatą z koktajlowymi pomidorkami polaną octem winnym i oliwą. Szybko wrzucam przepis, bo dziecko śpi, a ja mogę obejrzeć kolejny odcinek Homeland- każdy ma swoje słabości;)

Wytrwana tarta z dynią i serem gorgonzola

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • kawałek sera gorgonzola
  • miseczka pokrojonej w kostkę miękkiej dyni
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jaja
  • opakowanie śmietany ( małe)
  • tymianek
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Ciasto francuskie rozłóż w formie do pieczenia ( ja mam okrągłą, więc wyciełam i pooklejałam boki), możesz też uprzednio posmarować formę masłem, żeby ciasto nie przykleiło się. Podpiecz w piekarniku przez ok. 15 min. aż się ładnie zarumieni na 180 stopni. Pokrojoną dynię z wyciśniętym czosnkiem podsmażaj na patelnil przypraw tymiankiem, solą i pieprzem. Duś do momentu, aż dynia będzie miękka i zarumieniona. Jajko wymieszaj dokładnie ze śmietaną. Na zarumieniony spód wyłóż dynię, pokróż gorgonzolę i całość zalej śmietaną z jajkiem. Wstaw do piekarnika na ok 40 min. , temperatura 18 st0pni.

The following two tabs change content below.

Speci

Kalejdoskop Smaków powstał z potrzeby spisania wszystkich moich ulubionych przepisów, które zawsze gdzieś zapodzieję, albo o nich zapomnę… Uwielbiam przyrządzać nowe potrawy, szczególnie gdy smakują moim bliskim. Gotowanie naprawdę mnie relaksuje :) Mam jedną zasadę: gotuję tylko dla przyjemności!

2 przemyślenia na temat “Jesienna kolacja w kolorze pomarańczy”

  1. gin pisze:

    Mmm, wyjątkowo apetyczna. Kolor faktycznie niesamowity :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>