Muffiny malinowe z nutką cytrynową

Mamusiu…zróbimy babeczki? Może czekoladowo – truskawkowe… Hmm…niestety nie mamy truskawek córeczko…czekolady też nie…hmm to może malinowo-cytrynowe? A dodasz cukr? (tak – moje dziecko mówi „cukr”) :)))

mif2

Babeczki mailinowo – cytrynowe 

Składniki:

  • 200 g mąki (u mnie pomieszane: krupczatka, trochę razowej i zwykła pszenna)
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczone
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z jednej sparzonej cytryny
  • 120 g cukru brązowego trzcinowego
  • 1 jajo
  • 60 g roztopionego masła
  • 120 ml mleka
  • sok z jednej cytryny
  • mrożone maliny

Sposób przygotowania:

Jak to w muffinach: dwie miski, oddzielnie składniki suche, oddzielnie mokre. Pamiętajmy, że masło dodajemy jak odrobinę przestygnie. Mokre wlewamy do suchych, mieszamy niedbale, dodajemy troche malin. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Przekładamy ciasto do foremek do 3/4 foremki, bo na pewno urosną. Na wierzch układamy mrozone maliny. Pieszemy ok. 25 minut max.

Możemy je posypać cukrem pudrem. Sa bardzo delikatne i wilgotne.

mufin

Smacznego.

The following two tabs change content below.

Speci

Kalejdoskop Smaków powstał z potrzeby spisania wszystkich moich ulubionych przepisów, które zawsze gdzieś zapodzieję, albo o nich zapomnę… Uwielbiam przyrządzać nowe potrawy, szczególnie gdy smakują moim bliskim. Gotowanie naprawdę mnie relaksuje :) Mam jedną zasadę: gotuję tylko dla przyjemności!

Jedno przemyślenie na temat “Muffiny malinowe z nutką cytrynową”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>