Zupa krem z zielonego groszku

Najlepsza zupa zielona jaką znam. Ekspresowa i smakuje nawet mojej 4 -letniej córeczce. Możesz ją podać z czym chcesz: śmietana, jogurt, grzanki, grzanki ptysiowe, prażone pestki, etc. Ma delikatny lekko słodki smak.

zupa krem

Zupa krem z zielonego groszku

Składniki:

  • jedno opakowanie mrożonego groszku
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek smakowa (bazylia), ale może być jakakolwiek, którą lubisz
  • jogurt do zabielenia
  • ok 3 szklanek bulionu warzywnego

Sposób przygotowania:

Cebulę posiekaj. Rozgrzej oliwę w garnku i dodaj sprasowany czosnek, nastepnie cebulę, zeszklij ją, dodaj groszek i smaź kilka minut. Zalej całośc bulionem i gotuj do momentu, aż groszek zmięknie- ok. 10 min. Zupa niech odrobinę przestygnie, później należy ją zmiksować, przyprawić solą i pieprzem. Zabielić śmietaną lub jogurtem.

Podajemy z chrupiącymi grzankami, kiełkami, ptysiami lub dobrym chlebem.

The following two tabs change content below.

Speci

Kalejdoskop Smaków powstał z potrzeby spisania wszystkich moich ulubionych przepisów, które zawsze gdzieś zapodzieję, albo o nich zapomnę… Uwielbiam przyrządzać nowe potrawy, szczególnie gdy smakują moim bliskim. Gotowanie naprawdę mnie relaksuje :) Mam jedną zasadę: gotuję tylko dla przyjemności!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>