Sernik z jagodami i białą czekoladą

WP_20150722_18_36_46_Pro

Pyszny kremowy sernik na kruchym spodzie zaspokoi gusta nawet wymagających smakoszy :) Specjalistką w pieczeniu serników nie jestem, ten wyszedł idealny, a przepis pochodzi z bloga Kwestia Smaku.  Prosty w przygotowaniu, choć zajmuję trochę czasu. Najlepiej smakuje w sezonie jagodowym, ale zimą równie dobrze można go upiec z mrożonymi owocami. Serniki piekę tylko na specjalne okazje, więc sernik to dobry pomysł na świąteczny stół.

Sernik z jagodami i białą czekoladą 

Składniki

Spód

  • 200 g ciasteczek czekoladowych (kruchych, maślanych)
  • 1 łyżka kakao
  • 70 g masła
  • 50 g ciemnej czekolady

Masa serowa

  • 1 kg gotowego twarogu sernikowego
  • 300 g białej czekolady
  • około 1/3 szklanki cukru
  • 2 białka jaj
  • 1  łyżka mąki ziemniaczanej

Owoce

  • ok. 250 g jagód

Sposób przygotowania

Przygotować tortownicę, wyłożyć papierem do pieczenia i pokruszyć na nie ciasteczka. W garnuszku roztopić masło razem z czekoladą cały czas mieszając, dodać kakao i wymieszać.  Masą wyłożyć dno i boki formy mocno dociskając najlepiej palcami .Wstawić do zamrażarki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. W kąpieli wodnej rozpuścić biała czekoladę. W misce wymieszać ser, roztopioną białą czekoladę, cukier i mąkę ziemniaczaną. Wyjąć z zamrażalnika schłodzony spód i wyłożyć na niego masę serową. Na wierzch wysypać połowę naszych jagód. Tak przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego już piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 120 stopni. Piec ok 70 – 80 min. aż masa będzie zastygnięta. Sernik wyjąć z piekarnika, ostudzić, wyjąc z obręczy i schłodzić. Przed podaniem na wierzch posypujemy pozostałymi jagodami.

WP_20150722_10_02_28_Pro (1)

The following two tabs change content below.

Speci

Kalejdoskop Smaków powstał z potrzeby spisania wszystkich moich ulubionych przepisów, które zawsze gdzieś zapodzieję, albo o nich zapomnę… Uwielbiam przyrządzać nowe potrawy, szczególnie gdy smakują moim bliskim. Gotowanie naprawdę mnie relaksuje :) Mam jedną zasadę: gotuję tylko dla przyjemności!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>